Skip to content

Network-wide ad-blocker met Pi-hole

Posted on:16 april 2023 at 11:53

Pi-hole is een DNS-based advertentie blokker. Anders dan een Chrome of Firefox extensie kan Pi-hole zelfs advertenties op jouw TV blokkeren! Maar hoe krijgen we deze gratis tool geïnstalleerd in het netwerk?

We maken gebruik van een Raspberry Pi (RPi) om Pi-hole op te installeren. Heb je een RPi maar nog niet draaiend met een static IP adres dan kun je hier de uitleg daarvan vinden.

Table of contents

Open Table of contents

Pi-hole installeren

Zorg eerst dat je via SSH bent ingelogd op de RPi. In Windows kun je gebruik maken van Powershell en het volgende commando gebruiken:

ssh <username>@<ip adres RPi>

Vul vervolgens het wachtwoord in en gebruik het volgende commando in de terminal om de installatie van Pi-hole te starten:

curl -sSL https://install.pi-hole.net | sudo bash

Install command for PiHole

Het installatie proces is gestart nadat je op enter hebt gedrukt. Verschillende pakketten zullen gedownload worden en geïnstalleerd. Tot er een scherm komt waar je verschillende keren op enter moet drukken om door te gaan. Na twee keer ok te hebben geselecteerd moet je een keer naar links drukken om continue te selecteren. Na nog een keer continue en ok moet je een selectie maken welke upstream DNS server je wilt gebruiken. Zelf heb ik gekozen voor Quad9 (filtered, ECS, DNSSEC). Trade off tussen privacy, snelheid en gebruik. Selecteer nu viermaal yes en een keer continue om bij het laatste scherm aan te komen waar je admin url en wachtwoord te vinden is.

PiHole installation complete

Pi-hole is zojuist compleet geïnstalleerd. Ga nu naar de URL om in te loggen en alle instellingen aan te passen.

DNS Server instellen

Om te zorgen dat alle clients in je netwerk de Pi-hole gebruiken als DNS server moet je in de DHCP server (waarschijnlijk de router) de Pi-hole als DNS server instellen. Vaak in het basis instellingen scherm bestaat de mogelijkheid voor het invoeren van een DNS server(s). Vul daar nu bij DNS server 1 het IP adres van de Pi-hole in en herstart de router.

Alle clients zullen nu van de DHCP server de Pi-hole als DNS server krijgen. Dus ook de TV, laptops, telefoons etc. Door het filter in de Pi-hole zal er geen advertentie meer te zien zijn op deze apparaten.